сряда, септември 17, 2008

Резил за bTV, вкараха отбор от втора румънска лига в Шампионска лига


Голям срам преживяха коментаторите на bTV, говорейки за мача Рома-ЧФР Клуж. Първо бе сбъркано името на ЧФР Клуж с Университатя Клуж, която е кървав враг на ЧФР и изпадна във втора лига миналата година. Така и двамата коментатори изкараха, че отбор от 2 лига на Румъния играе в Шампионската лига. Както е тръгнал румънския футбол може и до там да се стигне скоро, но за сега са само със 7 тима и то от първа лига. Още преди да включи репортаж от мача, водещият (не го споменаваме името от колегиалност) най-наивно заяви, че Клуж са създадени преди 2 или 3 години. От коментатора на мача дойде поправка, че отборът е основан през 1907 година, когато у нас не е имало футбол. За момент човек си помисли "този вече е експерт", но изненадата дойде, когато и той през целия репортаж наричаше ЧФР с името на градския им враг Университатя.
За справка на водещите на тази популярна телевизия, двата отбора се ненавиждат, а когато играят в Клуж, целият град става в кръв от омразата между феновете им. Да, Университатя Клуж е по-традиционния тим в града като история, но не и през последните години. Отборът успя само миналата година да се завърне в елита, но веднага отпадна. ЧФР Клуж играе от около 4 години в първа лига, като 2 години преди това беше в трета лига и за кратък период се добра до елита. Отборът в момента е най-богатия тим в Румъния, като разполага с огромен бюджет.
Само за последните няколко години тимът изразходва бюджет около 75 млн евро, които инвестира в класни играчи и модернизирането на стадиона си. Бюджетът на ЧФР за това първенство е 40 млн евро. Успехите на този тим не са никак случайни и сега по неговите стъпки тръгнаха още 5-6 провинциални румънски отбора, което обяснява факта, че в момента ЧФР Клуж са едва на 7-мо място в Румъния. А Университатя Клуж, която bTV вкараха в шампионска лига се бори във втория румънски ешалон. Дано колегите от тази мощна телевизия не ги изправят и срещу Челси след две седмици.

Няма коментари: