понеделник, март 03, 2008

Защо румънския футбол е силен


Бяхме в една група с Румъния и те отидоха на ЕВРО, а ние с малко злобичка ще ги гледаме по телевизията. В последните години конкуренцията между двете страни направи така, че в пресите на съседните държави да има непрекъснати компромати. Трябва да признаем едно - Румъния се класира заслужено. Комшиите взеха всичко, което ние не успяхме и факта, че завършиха преди Холандия в групата (дори с мача, който за тях беше без значение и загубиха в София).
Защо румънците имат футбол и то силен? Като човек, който следи румънския футбол ще се опитам да ви отговоря на втпроса. Всичко започва от първенството. Въпреки, че съседите се изложиха миналата година в клубните турнири, футболът в тяхното първенство е на много високо ниво. Мачовете се играят на много високо темпо, отборите са тактически много добре подготвени, всички отбори имат звезди.В кръг има 9 срещи, които всичките се предават директно по 4 телевизии. Въпреки, че в Румъния се предава английското първенство, рейтингът на румънското е по-висок. Мачовете са оспорвани, всеки може да бие всеки. Стяуа, Динамо и Рапид играят на своите терени по 90 трудни минути дори срещу последните в класирането. Пред последния кръг Рапид, който е втори и се бори за титлата загуби в Букурещ с 1:2 от последния Университатя Клуж. На полуфинал за купара има 4 отбора, като нито един от столицата. На четвъртфинал Брашов (от лига 2 завърши 0:0 с лидера на лига 1 ЧФР Клуж, но отпаднаха след продължение, Съдиите в Румъния комуникират с микрофони и слушалки, специални камиончета влекачаи изнасят контузените играчи, на всички стадиони има седалки (дори и в лига 2), а сменящи се електрически реклами дори и в провинцията още повече засилват европейската атмосфера по румъннските стадиони. В лига 1 всяка година борбата е до последния кръг. И в този момент 6 отбора имат реални шансове за титлата. В отборите инвестират богати бизнесмени, които наистина обичат футбола и го правят най-вече заради спорта. Само през тази зимна пауза ЧФР Клуж и Стяуа направиха трансфери за 20 млн. евро, ако прибавим и Рапид, който също инвестира голями суми, то българският запалянко няма да повярва за каво става дума. В северната ни съседка дори жените се интересуват от футбол и стадионите са пълни и с представителки на нежния пол. В последния кръг на първенството всички мачове се играха пред пълни трибуни (въпреки, че срещите се излъчват пряко по телевизии, а билетите са много скъпи).
Има още хилияди неща, които различават румънският от българският футбол. Тези, на които темата е интересна, да следят сайта за румънски футбол, който подържам.

За достъп до всичките новини натиснете: НАЧАЛО
.

Няма коментари: