неделя, октомври 05, 2008

8 години без Каталин Халджан

На 5 октомри се навършват 8 години от смърта на легендата на Динамо Каталин Халджан. Вече 8 лета след като издъхна в контрола на Динамо Букурещ, духът на играча е на стадион Динамо, той е в сърцата на феновета, той се превърна в легенда на своя стадион и на цяла Румъния. След смърта на футболиста сектора, в който са най-запалените ултраси на Динамо се нарече пелуза "Каталин Халджан", Феновете не спират да слкандират името на идола си на всеки мач и при победа и загуба. На стадион "Щефан чел маре" играчът, който загина на 24-годишна възраст ще остане вечно жив.
Кой е Каталин Халджан:
Играчът е роден на 3 февруари 1976 година. Първите му стъпки в спорта е като ръгбист в столичната Олимпия. По-късно започва и кариерата му като футболист. За кратката си кариера играчът е обличал само 3 екипа - на Търговище, Динамо Букурещ и националния на Румъния. През 1986 година играчът облича екипа на Динамо в школата на клуба, където играе редом с други две легенди Флпрентин Петре и Михай Тарарраке. Още от детската школа, той е изпратен в Търговищя, където започва да рита във втора лига. По-късно обаче е забелязан от Коренел Дину и привикан в Динамо. Първият мач му е срещу вечния враг Стяуа, където бележи, а Динамо детронира носителят на КЕШ и става шампион. Каталин е направен капитан на отбора. Играчът записва и гол за Румъния на ЕВРО 2000
На 5 октомври 2000 година Динамо играе контрола с Олтения, а в 74-тата минута Каталин се свлича на замята и повече не става никога. Проблеми със сърцето довеждат до най-ужасната смърт в румънския футбол. Оттогава южната част на стадиона се прекръства на името на играча. Той е наречен "Единственият капитан" на феновете. Духът на играча ще остане завинаги на стадион "Динамо", феновете винаги ще го носят в сърцето.
Поклон пред паметта на Каталин Халджан.

Няма коментари: